Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Waarom is koolhydraatarm eten zo effectief?

Koolhydraatarm eten is het helemaal tegenwoordig. Maar waarom zou je koolhydraatarm willen eten en waarom is het zo effectief?

Op deze vragen zullen we in dit artikel antwoord geven.

Waarom zou je koolhydraatarm willen eten?

Er zijn verschillende redenen waarom je koolhydraatarm kunt gaan eten. De belangrijkste is om af te kunnen vallen. Om af te vallen moet je behoorlijk wat koolhydraten uit je normaal eetschema gaan schrapen.

Een andere reden om koolhydraatarm te gaan eten is om op gewicht te blijven. Om op gewicht te blijven hoef je slechts te minderen met de grootste bronnen van koolhydraten zoals brood en pasta.

Andere motieven om koolhydraatarm te gaan eten kan je vinden in de verschillende gezondheidsvoordelen welke het biedt. Zo hebben mensen met diabetes baat bij een koolhydraatarme leefstijl omdat de bloedglucose hierdoor beter te controleren is.

Verder kan een koolhydraatarme leefstijl helpen om het cholesterol en de bloeddruk te verlagen. Hiermee wordt het risico op hart- en vaatziekten verminderd.

Waarom is het zo effectief?

Om energie op te kunnen slaan wordt er vet opgeslagen. Dit is een mechanisme wat er voor zorgt dat we in tijden van schaarste in onze energiebehoefte kunnen voorzien.

Indien we veel koolhydraten eten dan zal er veel glucose aan het bloed afgegeven worden en zal het lichaam veel insuline moeten aanmaken om deze glucose op te kunnen nemen. Deze hoge insulinewaarden vertellen het lichaam dat er veel energie uit voeding beschikbaar is, de glucose is immers hoog. Dit is voor het lichaam het teken om vetten te gaan opslaan en vast te houden. De vetten zijn immers niet nodig als directe bron van energie aangezien er voldoende glucose in het lichaam is.

Vanwege dit mechanisme wordt insuline ook wel het dik maak hormoon genoemd. Hoge insulinewaarden zorgen ervoor dat vet wordt opgeslagen.

Omdat onze moderne voeding voor het grootste deel (40% tot 70%) uit koolhydraten bestaat hebben we te maken met een steeds groter deel van de bevolking wat kampt met overgewicht. Dit kunnen we door breken door minder koolhydraten te gaan eten. Indien we er voor zorgen dat het lichaam niet meer al zijn energie uit koolhydraten kan halen dan dwingen we het om (ook) vet te gaan verbranden.

Maar dat is niet het enige wat koolhydraatarm eten zo effectief maakt. Bij ieder dieet zal je minder calorieën eten waardoor je lichaamsvet gaat verbranden dus dat is op zich zelf niet zo bijzonder.

Wat het ook zo effectief maakt is dat koolhydraatarm eten zo goed vol te houden is. Slechte diëten zijn slechte diëten omdat ze niet vol te houden zijn. Ieder dieet is wel een paar dagen vol te houden, maar de echte resultaten komen pas na weken. Het is daarom zaak dat je een dieet goed vol kunt houden want met wilskracht alleen kom je er niet.

Indien overgeschakeld wordt naar koolhydraatarm eten dan is dat in de eerste paar dagen voor veel mensen even lastig. Dit komt omdat het lichaam moet overschakelen van het verbranden van suikers (glucose) naar vetten. Zodra deze omschakeling gemaakt is wordt het koolhydraatarme eten ineens heel goed vol te houden.

Dit komt omdat je met koolhydraatarm eten kunt afvallen zonder dat je honger hoeft te hebben. De koolhydraten welke uit het eetschema gehaald worden zullen namelijk vervangen worden voor voeding welk vetrijk en/of eiwitrijk is. En vet- en eiwitrijke voeding verteren langzamer dan koolhydraatrijke voeding waardoor je langer een voldaan gevoel hebt.

Snelle en langzame koolhydraten

Koolhydraatarm is niet hetzelfde als koolhydraatvrij eten. Helemaal geen koolhydraten meer eten zou ongezond zijn. Net zoals helemaal geen vet of eiwitten meer eten ongezond zal zijn. Je kan nooit een macronutriënten uit je eetschema weg laten zonder dat dat negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid.

Je zult dus nog koolhydraten moeten blijven eten. Het is daarbij belangrijk dat je langzame koolhydraten eet. Dit zijn koolhydraten welke langzaam verteert worden. Door het langzaam verteren van de koolhydraten krijg je geen grote piek in de afgifte van glucose aan de bloedsomloop. Hierdoor worden pieken in de insuline aanmaak voorkomen, wat weer voorkomt dat het lichaam vet op wil gaan slaan en vasthouden.

Langzame koolhydraten vindt je met name in voedingsmiddelen welke onbewerkt zijn zoals groenten, fruit, havermout en zoete aardappel.

Snelle koolhydraten vindt je met name in voedingsmiddelen welke bewerkt zijn zoals koek, gebak, snoep, brood, pasta, witte rijst, vruchtensappen en frisdranken.

Hoeveel koolhydraten mag je eten?

Om af te kunnen vallen mag je maximaal 150 gram koolhydraten per dag eten. Hoe minder koolhydraten je eet des te sneller je zult afvallen. Om gezondheidsredenen zal je altijd minimaal 20 gram koolhydraten per dag moeten eten.

Het is altijd belangrijk dat je voldoende vezels blijft eten. Dit is vaak lastig omdat vezels in koolhydraatrijke voeding zit. Dit kan opgevangen worden door veel groenten te eten. Het voordeel van groenten is dat deze wel rijk zijn aan vezels maar arm zijn aan koolhydraten.

Van de groenten welke onder de grond groeien, zoals pastinaak, wortels en aardappels, zal je wat minder moeten eten dan van andere groenten. Dit omdat dit soort groenten veel zetmeel (= koolhydraten) bevatten.

Ook met fruit zal je moeten opletten dat je hier niet te veel van eet. Berucht zijn bananen omdat deze veel koolhydraten bevatten. Het beste kan je daarom fruitsoorten kiezen welke laag zijn in suikers zoals aardbeien, rode bessen en blauwe bessen.

 

Bron: https://happyhealthy.nl/koolhydraatarm-eten/