Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Waarom is het belangrijk om het teakdek van je boot schoon te maken?

Waarom moet je regelmatig het teakdek van je boot schoonmaken en hoe moet je dat dan precies doen? Dat lees je in deze blog.

Als je een boot hebt met een teakdek weet je misschien wel hoe belangrijk het is om deze goed te onderhouden. Als je dit niet doet kunnen er namelijk verkleuringen ontstaan. Het hout kan vergrijzen en er kunnen zelfs zwarte vlekken of groene aanslag op terechtkomen. Lelijke vlekken die ervoor zorgen dat je boot er direct een stuk minder mooi uitziet en dat de levensduur van het hout aanzienlijke verkort wordt. Het goed onderhouden en regelmatig schoonmaken van je boot en het hout is daarom cruciaal.

Hoe komt het dat het teakdek verkleurt?

Wanneer je pas een nieuwe boot hebt of net klaar bent met je boot schoonmaken heeft het teakdek een mooie bruine kleur. Het tropische hardhout kan door verschillende externe factoren, zoals regen, buiswater en zon, lelijk worden. Zo kunnen er grijze verkleuringen op het hout ontstaan. Deze zijn nog redelijk eenvoudig te verwijderen, maar als er groene aanslag en zwarte vlekken op het hout terechtkomen zijn de problemen alweer wat groter.

Hoe moet ik mijn teakdek schoonmaken?

Regelmatig je teakdek schoonmaken is dus erg belangrijk. Hierbij is het absoluut noodzakelijk om speciale teakreinigers te gebruiken, omdat je het hout met andere (agressieve) schoonmaakmiddelen flink kunt beschadigen. Ook raden we je af om een hogedrukspuit of een harde borstel te gebruiken, want door de kracht van deze twee hulpmiddelen kunnen er ook beschadigingen ontstaan op het materiaal. De vezels kunnen bijvoorbeeld sneller afsluiten en het hout kan open gaan staan, waardoor er sneller vervuilingen op terechtkomen, die zich ook nog eens dieper in het hout nestelen. Ook ontstaan er op deze manier meer splinters.

Je teakdek schoonmaken kun je dus het beste doen met een speciale reiniger en een zachte borstel. De eerste stap in deze klus is het nat maken van het dek, want dit zorgt ervoor dat de poriën van het hout open gaat staan. Maak vervolgens steeds een klein stukje van het dek schoon. Het is namelijk niet de bedoeling dat het reinigingsmiddel te erg intrekt. Schrob ook altijd in de richting van het hout, zodat je de nerven niet beschadigt. Op deze manier kun je het hout makkelijk schoonmaken. Met sommige teakreinigers wordt bovendien een beschermende laag op het dek aangebracht waarmee vuil ook in de toekomst minder snel aan de oppervlakken hecht.

Door ook het teakdek goed mee te nemen als je je boot schoonmaakt kun je ervoor zorgen dat het teak er goed uit blijft zien én dat de levensduur ervan aanzienlijk verlengd wordt. Zo blijven alle onderdelen van je boot langdurig mooi.