Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Waarom is het belangrijk je kind alles te laten eten?

Is het voor jou ook zo herkenbaar dat je kind aangeeft niets te lusten? De kleine dingetjes op een pizza worden vakkundig verwijderd en zodra je kind een bord groentes voor zijn neus krijgt, schuift hij die resoluut aan de kant. Erg lastig om je kind zijn bord leeg te laten eten als hij zich met man en macht ertegen verzet. Wat kun je doen om dit te voorkomen en waarom is het belangrijk dat je hem alles laat eten?

Kennis laten maken met onbekende groenten

Het is een welbekend fenomeen dat kinderen algauw niets moeten hebben van groenten, laat staan van groenten die ze niet kennen. Veel kinderen leggen liever de focus op zoet en ongezond eten en hopen het bord met groenten over te mogen slaan. Toch is het wel zo belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hun vitaminen binnenkrijgen. Introduceer je een nieuwe groente als een broccolini, geef er dan een positieve associatie aan. Zo kun je de groente serveren samen met iets wat je kind heel lekker vindt. Of beloon hem door aan te geven dat hij na het eten van de groentes een lekker toetje krijgt.

Groenten op een andere manier bereiden

Wil je kind maar niet van die groenten eten, die altijd op dezelfde manier klaargemaakt worden? Kies er dan een keer voor de groenten op een andere wijze te bereiden. Zo heeft gegrilde courgette een heel andere smaak dan een gebakken courgette. Bovendien ziet een courgette met een grillstreep er ook nog eens interessant uit. Door de welbekende groenten een twist te geven, maak je het voor je kind ook leuker. Hij wordt nieuwsgierig en zal er vast van willen proeven.

Net zo lang door laten proeven

Sommige gerechten en ingrediënten moet je leren eten. Ook bij volwassenen komt het vaak voor dat bepaalde dingen langer tijd nodig hebben om in de smaak te vallen. Waar je voorheen niks van olijven moest hebben, kun je er nu bijvoorbeeld niet van afblijven. Dat geldt ook voor kinderen. Hoewel ze het aanvankelijk niet aan willen raken, zullen ze met de tijd leren dat de ingrediënten heel lekker zijn. Advies is daarom om net zo lang door te gaan met het serveren van deze gerechten, zodat je kinderen ervan leren te eten en op termijn niet meer zullen klagen. Vraag wel geduld, maar daar win je wel mee.

Groentes verhullen in je gerechten

Moet je kind niets hebben van groenten of andere voedzame ingrediënten? Als het je maar niet lukt om je kinderen ervan te laten eten, kun je als laatste redmiddel nog proberen de ingrediënten te verhullen. Maak van de groenten een soep met lekkere kruiden en gehaktballetjes, waarvan je weet dat je kind het lekker zal vinden. Doordat de groentes niet meer te herkennen zijn en de structuur verdwijnt, vallen ze nu opeens wel in de smaak.

Waarom is geduld belangrijk?

Heb je al het bovenstaande uitgeprobeerd? Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat je geduld blijft bewaren. Want net als bij alles in de opvoeding van je kinderen is het zorgen voor voedzame maaltijden een uitdagend proces. Het is belangrijk je kinderen goed te laten eten en minstens zo belangrijk is het daarbij je geduld te bewaren. Want uiteindelijk komt daarmee alles aan de eettafel tot een goed einde.