Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Waarom is halogeen verboden?

Na het verbod van gloeilampen in 2009 zijn nu de halogeen lampen aan de beurt; op 1 september 2016 werden er al een aantal soorten halogeenlampen verboden, de rest zou op 1 september 2018 volgen. Nog twee jaar later zal halogeen verlichting voltooid verleden zijn. Maar waarom is halogeen verboden, en is het de hoogste tijd om halogeenlampen in te slaan voordat “donkere tijden” aanbreken?

Steeds meer lampen in de ban

Hoewel standaard gloeilampen al sinds 2009 verboden zijn, kun je deze nog steeds in een aantal winkels kopen. Dat zal met halogeenlampen waarschijnlijk ook het geval zijn. De eerste serie lampen die in de ban zijn gedaan werden voornamelijk gebruikt voor kachels, in 2020 zullen alle soorten halogeen verlichting in principe verboden zijn. Maar waarom eigenlijk?

Kilo…watt?

De voornaamste reden om halogeenlampen in de ban te doen is het energieverbruik. Hoewel halogeen iets minder stroom verbruikt dan de ouderwetse gloeilampen, kan er met de overstap naar alternatieve lichtbronnen zoals LED verlichting tot wel 40 miljard Kilowattuur bespaard worden in 2023 met betrekking tot Europa. Dat is net zoveel stroom als we in Nederland en België in zijn geheel verbruiken op jaarbasis.

LED is het alternatief voor halogeen

Voor de meeste types halogeenlampen zijn al uitstekende alternatieven te koop, vaak zijn dit LED lampen die vergelijkbare prestaties leveren of beter. De PAR30 is een uitzondering, daar is nog niet echt een goed alternatief voor. Of het zou een open haard moeten zijn, want halogeen verlichting staat bekend om de enorme hitte die vrijkomt.

Verwarming omhoog

Wanneer je gewend bent om veel halogeenlampen in huis te laten branden, zul je wellicht in de toekomst de verwarming wat hoger moeten zetten. Want naast het verbruik kunnen deze lampen levensgevaarlijk zijn door de hoge temperaturen. LED verlichting blijft altijd behoorlijk koel, en verbruikt veel minder energie. Ook zijn er tegenwoordig LED spots die uitstekend te dimmen zijn. Dat is een behoorlijk voordeel op halogeen, want hoewel je deze lampen ook kunt dimmen, verandert de kleurtemperatuur sterk. LEDs behouden dezelfde kleur wat ze meer geschikt maakt om te dimmen. De dimmer moet overigens wel overweg kunnen met de lagere spanning van LED verlichting.

Moet je snel nog een voorraadje halogeenlampen inslaan voor het te laat is? Wij adviseren juist het tegenovergestelde; vervang zo snel mogelijk deze oververhitte energievreters met moderne LED lampen, daar profiteer je direct van.