Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Wie vaak een fotocamera in zijn handen heeft of veel muziek, films en foto’s op zijn telefoon wilt opslaan zal waarschijnlijk het probleem wel kennen dat er te weinig geheugen is. Het is dan vaak aan te raden om een nieuwe geheugenkaart te kopen met meer geheugencapaciteit. Ga je een SD-kaart kopen? Dan moet je letten op een aantal dingen. Welke dingen dit zijn kun je lezen in dit artikel.
Een SD-kaart is een externe geheugenkaart voor bijvoorbeeld je camera of smartphone. Je kunt deze gebruiken bij het opslaan van foto’s filmpjes of muziek. De geheugenkaarten worden tegenwoordig steeds sneller, krijgen steeds meer ruimte en worden ook nog eens steeds kleiner. Een SD-kaartje kun je ook wel vergelijken met een USB-stick. Het enige verschil is dat een USB-stick bedoeld is om bestanden uit te wisselen van computer naar computer. Een SD-kaartje is puur bedoelt om te dienen als extra opslagruimte. Beide geheugensoorten zijn klein maar kunnen enorm veel data opslaan.
Een SD-kaartje is dus geschikt heel veel apparaten en zijn ook nog eens relatief goedkoop. De SD-kaartjes kun je tegenwoordig in vrijwel elke elektronica-winkel kopen.
Welke soorten SD-kaarten zijn er?
Welk soort SD-kaartje je moet gebruiken hangt af van het soort apparaat waar hij in moet. Een SD-kaart is heel geschikt voor foto- of videocamera’s, maar ook voor telefoons of laptops. Het SD-kaartje is zelfs zo populair dat er in veel laptop’s zelfs een SD-kaart lezer zit ingebouwd.
Het is wel belangrijk om te weten dat je voor het gebruik van een geheugenkaart bij een smartphone een MicroSD-kaartje nodig hebt. Een MicroSD-kaart is een stuk kleiner dan de gewone SD-kaart en past hierdoor in je smartphone of je GoPro-camera. Heb je een iPhone? Dan kun je helaas geen gebruik maken van een SD-kaartje. iPhones beschikken namelijk niet over een SD-kaart lezer en ingang. Bij de iPhone is het wel een optie om alles op de cloud op te slaan.
Tussen de MicroSD-kaart en de SD-kaart zit nog een formaat, namelijk de miniSD-kaart. Dit formaat zie je bijna niet en een stuk minder apparaten ondersteunen de miniSD. Bij het zoeken naar geheugenkaartjes zul je te termen “SDXC” en “SDHC” voorbij zien komen. De meeste apparaten die na 2008 op de markt zijn gekomen gaan prima overweg met een SDHC kaartje. Wil je nou zeker weten wat voor type jij nodig hebt? Kijk dan even in de handleiding van het apparaat waar de SD-kaart voor gebruikt zal worden.
Wanneer je van plan bent om extra geheugen te gaan kopen moet je rekening houden met de grootte van de opslag. Waar ga je het geheugen voor gebruiken? Wanneer je de SD-kaart alleen voor liedjes wilt gebruiken heb je aan een SD-kaart van 2 GB genoeg, hier kunnen ongeveer 500 liedjes op. Wil je naast liedjes ook foto’s, video’s en games bewaren? Dan is het verstandig om 16 GB te kiezen. Ga je op reis en neem je je GoPro mee? Dan is het zelfs aan te raden om voor een MicroSD-kaartje van 32 GB of 64 GB te gaan. Zo weet je zeker dat je op vakantie niet zonder geheugen komt te zitten.
Naast 64 GB zijn er ook nog SD-kaartjes van 128 GB en zelfs 256 GB. Dit is wanneer je veel professionele foto’s maakt een goede uitkomst. Let er wel op dat wanneer je een kaartje van 256 GB helemaal vol krijgt met foto’s, je deze niet verliest. De kaartjes zijn namelijk ontzettend klein.
Check voor het aanschaffen welk type geheugenkaart geschikt is voor jouw apparaat. Dit kun je checken in de gebruiksaanwijzing. Oudere apparaten kunnen niet werken met bijvoorbeeld een SDHC kaartje. Heb je geen lezer in je laptop voor een SD-kaartje? Dan zijn er ook handige adapters die je via een USB kabeltje kunt aansluiten aan de computer. Dit werkt heel snel en praktisch.
Je kunt alle kanten op met een SD-kaartje. Ze zijn er voor heel veel apparaten en voor heel veel doeleinde. Denk na bij jezelf waar je het kaartje voor wilt gaan gebruiken en maak hierbij de afweging voor hoeveel geheugencapaciteit je wilt gaan. Controleer altijd even welk type SD-kaartje je nodig hebt voor het apparaat waar hij bestemt voor is. Zo voorkom je dat het kaartje niet werkt.